Vladimir Marinov - ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ 5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΕΜ.

Tue, 07/20/2021 - 12:36
Vladimir Marinov - ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ 5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΕΜ.

1. Σύμφωνα με εσάς ποιο είναι το πιο μεγάλο κατασκευαστικό αριστούργημα όλων των εποχών;

Για μένα, το πιο σημαντικό κτίριο σήμερα είναι η Sagrada Familia στη Βαρκελώνη. Έχοντας εργαστεί σε αυτό το έργο εδώ και αρκετά χρόνια, καταλαβαίνω γιατί είναι το πιο εντυπωσιακό έργο, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Πρόκειται για την ουσία του ανθρώπινου πνεύματος – σε οτιδήποτε κάνουμε, αγωνιζόμαστε για την τελειότητα. Στην πραγματικότητα, ένας από τους λόγους, για τους οποίους η αρχιτεκτονική σήμερα έχει μειονεκτήματα που δεν έχει η Sagrada Familia, είναι ότι αντιμετωπίζουμε πολλά εμπορικά εμπόδια για διάφορους λόγους, πολλοί από τους οποίους είναι δικαιολογημένοι. Όμως, φυσικά, δεν είναι κάθε κτίριο αριστούργημα. Κατά τη γνώμη μου, ένα αριστούργημα είναι κάτι που στερείται εμπορικότητας. Αυτό μας φέρνει πίσω στην αρχή του έργου της Sagrada Familia - η αναζήτηση της καθαρής δημιουργικότητας στο όνομα του Θεού. Προσωπικά δεν είμαι θρησκευόμενος, αλλά αυτό το έργο έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου η καθαρή και αγνή δημιουργικότητα ευδοκιμεί. Και το υπόλοιπο της κατασκευαστικής διαδικασίας που εμείς, οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί προσπαθούμε να επιτύχουμε, μπορούμε να το κάνουμε στην Sagrada Familia στο υψηλότερο επίπεδο ποιότητας.

2. Ποιες είναι οι τάσεις που προβλέπεται να εισαχθούν στην αρχιτεκτονική σε τοπικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο;

Κατά τη γνώμη μου, οι τάσεις στη σύγχρονη Αρχιτεκτονική περιλαμβάνουν την εργασία σε μεγαλύτερη κλίμακα. Επομένως, αντί να βλέπουμε κτίρια ένα προς ένα, πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε σε αστική κλίμακα, στο επίπεδο της αστικής αρχιτεκτονικής, στον πολεοδομικό σχεδιασμό, ακόμη και στο επίπεδο των προαστίων και τις συνδέσεις μεταξύ των πόλεων. Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει ήδη. Θα αρχίσουμε να εξερευνούμε τις νέες κατασκευές του 21ου αιώνα, με την αλλαγή του κλίματος στο προσκήνιο. Δεν πιστεύω ότι θα δοθεί λιγότερη προσοχή στις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής. Απλώς σήμερα, έχουμε τα μέσα για να σχεδιάσουμε τα κτίρια καλύτερα και γρηγορότερα, και να τα κατασκευάσουμε σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Επομένως, θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ευρύτερα σε αστικό επίπεδο.

 

3. Έχετε μια μούσα ή κάτι που σας εμπνέει να εργαστείτε;

Έχω μια μούσα. Αναρωτιέμαι πάντα σε ό,τι κάνω στη δουλειά μου, αναζητώ πάντα την τελειότητα και υποστηρίζω την άριστη ποιότητα σε οποιαδήποτε πτυχή της δουλειάς μου, είτε σχεδιάζω ένα κτίριο, μια γέφυρα ή κάνω οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το επάγγελμά μου. Το κάνω αυτό ως μια συνεισφορά στον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση καινοτόμων κατασκευών που ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της εποχής μας.

 

4. Ποιο είναι το υλικό του μέλλοντος κατά τη γνώμη σας;

Πιστεύω, ότι το υλικό του μέλλοντος είναι το unobtainium. Κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί – το ανέφικτο. 
Στην πραγματικότητα, προφανώς προχωρούμε προς ένα πολύ ψηφιακό και πολύ διαδραστικό μέλλον, στο οποίο δεν θα χρησιμοποιήσουμε υλικά για κάτι στατικό, αλλά ως κάτι δυναμικό που ανταποκρίνεται στο περιβάλλον και τις παρούσες συνθήκες. Κατά τη γνώμη μου, αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες αποφάσεις με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα, για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.

 

5. Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και τι διαβάζετε αυτήν τη στιγμή;

Το "Fountainhead" του Ayn Rand είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία. Πρόκειται για ένα βιβλίο που εξιστορεί τη ζωή δύο αρχιτεκτόνων, ο ένας από τους οποίους επιλέγει την εμπορικότητα της ζωής και της καριέρας του, ενώ ο άλλος ακολουθεί τον καθαρό δρόμο της τελειότητας και τελικά φτάνει την αυτοκαταστροφή. Σε ένα σημείο γίνεται τόσο μεγάλη η εμμονή για το τι κάνει και για την έλλειψη τελειότητας στον πραγματικό κόσμο που στο τέλος αρχίζει να καταστρέφει αυτά που έχει κατασκευάσει ο ίδιος. 
Αυτή την εποχή, διαβάζω ένα βιβλίο με τίτλο «The psychopaths test». Προσπαθώ να καταλάβω αν είμαι ψυχοπαθής (γελάει). Δεν νομίζω ότι είμαι, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί γύρω μας. Είναι πραγματικά λίγο τρομακτικό να το ανακαλύπτει κανείς αυτό, και καθώς διαβάζετε το βιβλίο, βλέπετε πόσο προφανές είναι τελικά.

ETEM News
Share