ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Thornton Tomasetti, Daniel Bosia.

Tue, 07/20/2021 - 12:36
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ Thornton Tomasetti, Daniel Bosia.

1. Κύριε Bosia, υπάρχουν αμέτρητες σκέψεις από γνωστούς αρχιτέκτονες που μοιράζονται τι αντιπροσωπεύει η αρχιτεκτονική γι αυτούς. Πείτε μας τι σημαίνει η αρχιτεκτονική για σας;

Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός και εργάζομαι σε μια πολυεθνική εταιρεία. Έχω επίσης λάβει αρχιτεκτονική εκπαίδευση, αλλά πάνω απ 'όλα είμαι μηχανικός Δομικών Έργων και χάρη σε αυτόν μου τον ρόλο, συνεργάστηκα με πολλούς από τους διασημότερους αρχιτέκτονες της εποχής μας. Για μένα, η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της εισαγωγής ιδεών και αποφάσεων μηχανικής δίνοντάς τους σχήμα και χώρο, ενισχύοντας τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν σε αρμονία με τον έξω κόσμο που τους περιβάλλει. Συνδυάζοντας τις τεχνικές ικανότητες, την τέχνη, ακόμα και απλές δεξιότητες, όλα συνδράμουν σε αυτό που καθορίζει την αρχιτεκτονική. Είναι ο συνδυασμός της δομικής μηχανικής με την καινοτομία.

 

2. Έχετε μια μούσα ή κάτι που σας εμπνέει στη δουλειά σας;

Η τύχη με ευνόησε στην καριέρα μου ως μηχανικός Δομικών Έργων ώστε να συνεργαστώ με διαφορετικούς αρχιτέκτονες, κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην εγκλωβιστώ αποκλειστικά σε μια ιδιαίτερη αισθητική, στυλ ή τρόπο εργασίας και να μπορώ να προσαρμοστώ σε διαφορετικές μεθόδους αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Μεταξύ των αρχιτεκτόνων με τους οποίους συνεργάστηκα, υπήρχαν ειδικοί στον τομέα των πρωτογενών υλικών με κατεύθυνση στο πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρχιτεκτονική. Επίσης, ενδιαφέρονταν για τον τρόπο με τον οποίο τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά στην κατασκευή. Άλλοι αρχιτέκτονες ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς να διαμορφώσουν το χώρο με ευέλικτο και δυναμικό τρόπο, και αυτό δημιουργεί μια ευκαιρία στους μηχανικούς να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές και να αντλούν πληροφορίες από το διαφορετικό περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν αυτή την πολυπλοκότητα, ώστε να δημιουργούν μια δομή, μια εξωτερική επικάλυψη, το σχήμα καθαυτό του κτιρίου. Ως εκ τούτου, αυτό που με εμπνέει στη δουλειά μου είναι η συνεργασία με άλλους σχεδιαστές – μαζί καταφέρνουμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που ενσωματώνει τη δεξιοτεχνία.

 

3. Πείτε μας πώς φαντάζεστε το μέλλον των πόλεων σε 50 χρόνια από τώρα; Πώς θα είναι η αρχιτεκτονική τότε;

Πράγματι, ο έντονος χαρακτήρας της προσπάθειας μας να ενσωματώνουμε περισσότερη μηχανική σε όλα όσα κάνουμε, σε ό, τι χτίζουμε, αποτελεί ένα σύγχρονο θεμελιώδη παράγοντα. Ως εκ τούτου, μέσω της τεχνολογίας, μέσω επενδύσεων σε εργαλεία και μεθόδους κατασκευής και σχεδιασμού, πρέπει να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε δομές και κτίρια τα οποία έχουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον που ζούμε. Θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για να αξιοποιήσουμε το περιβάλλον αντί να προστατευθούμε από αυτό. Ψάχνουμε τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε τον άνεμο, τον ήλιο και άλλα φυσικά στοιχεία για να παράγουμε ενέργεια για να δημιουργήσουμε ενεργειακά αυτόνομα κτίρια. Η «αγορά» τείνει επίσης να διαχωρίζει τις δεξιότητες και να διαιρεί τις επαγγελματικές ειδικότητες στην κατασκευή. Δουλεύουμε στη δομή & κατασκευή άρα έχουμε έναν μηχανικό δομικών κατασκευών. Έχουμε μια πρόσοψη και ως εκ τούτου έχουμε έναν μηχανικό πρόσοψης; Παράλληλα έχουμε έναν αρχιτέκτονα και προσπαθούμε να συνδυάσουμε όλα αυτά τα στοιχεία. Αλλά νομίζω ότι στο μέλλον θα υπάρξει πολύ πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο σχεδιασμό, η οποία θα οδηγήσει σε πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδο κατασκευής, σχεδιασμού και ελαχιστοποίησης των χρησιμοποιούμενων υλικών.

 

4. Εάν θα μπορούσατε να θυμηθείτε μόνο με ένα από τα έργα σας - τι θα ήταν;

Έχω εργαστεί σε πολλά έργα που ενσωματώνουν διαφορετικά ,ορισμένες από τις αρχές που μόλις περιέγραψα. Για πολλά χρόνια, εργάστηκα για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως η Google, όπου η εισαγωγή της τεχνολογίας και της καινοτομίας στα κτίρια αποτελεί μείζονα παράγοντα. Για παράδειγμα, πώς η χρήση μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας στην πρόσοψη μπορεί να την καταστήσει πιο αποτελεσματική και πιο φιλική στο περιβάλλον. Επιπροσθέτως, κατά τη γνώμη μου, η έδρα της Google, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή, θα αποτελέσει χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίου για ένα τέτοιο άλμα στο μέλλον με την εισαγωγή έξυπνων λύσεων μηχανικής. Αυτό δεν είναι μόνο ένα έργο που μας δείχνει πόσο αποτελεσματικό είναι ένα κτίριο, αλλά πώς μπορούμε να ξανασκεφτούμε τον χώρο εργασίας, όπως, να εκτελούμε άλλες λειτουργίες, για να εξυπηρετούμε την υγεία και την ευημερία μας. Έργα όπως αυτό, μας κάνουν να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα - για παράδειγμα, έχουμε ακούσει τις σκέψεις για το πώς μπορούν να κατοικηθούν άλλοι πλανήτες στο μέλλον. Έτσι, μερικά από αυτά τα πρωτότυπα έργα έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν την τεχνολογία προς το μέλλον μας, όταν θα αποικίσουμε πλανήτες. Το λέω με χαμόγελο, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτά είναι σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, τόσο εδώ στη γη όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον του γαλαξία μας. Και ως μηχανικός, είμαι πάντα αισιόδοξος ότι η τεχνολογία θα μας δώσει μια λύση στις επικείμενες προκλήσεις.

 

5. Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και τι διαβάζετε αυτή τη στιγμή;

Υπάρχουν πολλά εμπνευσμένα βιβλία που γράφονται από μηχανικούς που έχουν διασχίσει τη γραμμή μεταξύ των ειδικοτήτων, μεταξύ μηχανικής και αρχιτεκτονικής. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής τέτοιου είδους ανθρώπων όπως ο Frei Otto. Πρόσφατα ξανά- ανακάλυψα αυτές τις δημοσιεύσεις του Ινστιτούτου που ίδρυσε - Ινστιτούτο για Ελαφρές Κατασκευές στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης. (ο Frei Paul Otto ήταν Αρχιτέκτονας και Μηχανικός, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός ως πρωτοπόρος στον σχεδιασμό εφελκυόμενων κατασκευών). Επιστρέφοντας στις εξελίξεις αυτές από τη δεκαετία του '70, εμπνεύστηκα από το πώς μπορούμε σήμερα να αναζητήσουμε νέες ψηφιακές τεχνολογίες και μεθόδους παραγωγής για να δημιουργήσουμε στο μέλλον, ένα είδος «μεθόδου επεξεργασίας χώρου» στους κλάδους της μηχανικής, όπως πραγματοποίησε ο Frei Otto. Ο ίδιος και το σχολείο του ειδικότερα, πειραματίζονται με τεχνικές φυσικής μοντελοποίησης, για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των δομών, τις λειτουργίες και τις επιδόσεις τους. Σήμερα, έχουμε ψηφιακά εργαλεία που μας δίνουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για εξερεύνηση και καινοτομία. Σήμερα μπορούμε να δοκιμάσουμε ψηφιακά μοντέλα που είναι πιο ευέλικτα, τα οποία μπορούν εύκολα να διευρυνθούν σε κλίμακα και μας δίνουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες. Αν πρέπει να συνοψίσω, το θέμα στο οποίο ενδιαφέρομαι να εντρυφήσω είναι η ικανότητα να μοντελοποιείται και να προσομοιώνεται η συμπεριφορά των δομών και των κτιρίων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό που μας προσφέρουν τα σύγχρονα εργαλεία σχεδιασμού, και αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί στη συνεργασία μας με τους αρχιτέκτονες.

228
Share