Το μέλλον της ψηφιακής τέχνης

10/20/2021
Το μέλλον της ψηφιακής τέχνης

Οι άνθρωποι δημιουργούν τις καλές τέχνες από την αυγή της ανθρωπότητας, ξεκινώντας με εικόνες θηραμάτων που βρέθηκαν σε σπηλιές σε όλο τον κόσμο, από τη Γαλλία έως την Ινδονησία. Τι ακριβώς είναι η τέχνη; Είναι κάτι υποκειμενικό και επεξηγηματικό, που αντανακλά το εσωτερικό όραμα του δημιουργού, σχεδιασμένο να έχει απήχηση στις αισθήσεις, τα συναισθήματα και τη νοημοσύνη του θεατή. Η καλή τέχνη φέρνει πάντα έμπνευση.

Όπως όλα γύρω μας, έτσι και η εικαστική τέχνη εξελίσσεται. Υπήρξε μια περίοδος που η ελαιογραφία ήταν επίσης κάτι καινούργιο. Και τα επόμενα χρόνια, μας περιμένει κάτι επαναστατικό -  η τέχνη στην εικονική πραγματικότητα.

Η αρχή της Ψηφιακής Τέχνης

Η ψηφιακή τέχνη εμφανίστηκε σταδιακά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με την εισαγωγή προσωπικών υπολογιστών. Τριάντα χρόνια αργότερα έχουμε έναν κόσμο που κυριαρχείται από την οθόνη, καθώς ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει δέκα ώρες την ημέρα σε ψηφιακές συσκευές.

Από τη μία πλευρά, η πρόοδος στην τεχνολογία και το Διαδίκτυο επιτρέπει επίσης στον μέσο χρήστη να έχει πρόσβαση σε διαισθητικά εργαλεία και προγράμματα υπολογιστών που προηγουμένως προορίζονταν αποκλειστικά για επαγγελματίες. Στις μέρες μας, όποιος έχει ταλέντο και δημιουργική έκφραση μπορεί να είναι καλλιτέχνης. Από την άλλη πλευρά, η επαφή με την τέχνη δεν περιορίζεται πλέον στον φυσικό χώρο των γκαλερί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου.

Το μέλλον

Είμαστε ήδη μάρτυρες της αυξανόμενης τάσης της «απο-ϋλοποίησης» στην τέχνη και της προσπάθειας επικράτησης των «προϊόντων». Οι πολυαισθητηριακές εγκαταστάσεις τέχνης παρέχουν μια ποικιλία αισθητηριακών ερεθισμάτων στο κοινό.

 

Οι εικαστικές τέχνες του μέλλοντος μπορούν να επικεντρωθούν στη συλλογή και παρουσίαση εμπειριών και παρορμήσεων. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η διαδικασία της «απο-ϋλοποίησης» θα επικεντρωθεί στις αισθήσεις και τις αισθητηριακές αντιδράσεις που στοχεύουν στη δημιουργία μιας ζωντανής αιώνιας εμπειρίας 360 °, η οποία θα περιλαμβάνει γευστικές και οσφρητικές αισθήσεις.

 

Ακόμα πιο μακριά στο μέλλον -  Υβριδική Μορφή Τέχνης ( Neo art)

Μετά την τέχνη του σώματος, τη βιο τέχνη και την τέχνη των επιδόσεων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι στο μέλλον θα γίνουμε μάρτυρες της εμφάνισης ενός κινήματος τέχνης Neo που βασίζεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση σε οργανικά και ανόργανα υλικά για την αλλαγή της δομής του ανθρώπινου σώματος. Μέσω καινοτομιών στην ιατρική και τις βιο-τεχνολογίες, το όραμα του καλλιτέχνη μπορεί να μεταδοθεί απευθείας στην εικονική πραγματικότητα ή να μεταδοθεί απευθείας στον εγκέφαλο του θεατή. Αυτό μπορεί επίσης να εφαρμοστεί μέσω ενσωματωμένων βιοτσίπ, όπως το Neuralink, ένα τσιπ που αναπτύσσεται επί του παρόντος από την ομάδα του Elon Musk.

 

Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών θα μεταμορφώσει πλήρως την τέχνη, ενώ ταυτόχρονα ο ρόλος του θεατή θα αλλάξει και θα είναι λιγότερο παθητικός. Ένα είναι σίγουρο - δεν μπορούμε πλέον να βλέπουμε την τέχνη ως κάτι που απλά κρέμεται παθητικά σε έναν τοίχο.

 

digital_art_etem_profiles_systems_innovation
digital_art
future_etem_digital _art
Share