ETEM Logo
ETEM Logo
Κλείσιμο
5.10.2020

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΠΕΝΤΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γνωρίστε το TOP 5 των γυναικών στην αρχιτεκτονική .

 Σας παρουσιάζουμε πέντε παγκοσμίου φήμης ,πετυχημένες γυναίκες αρχιτέκτονες.

Εδώ και ενάμιση αιώνα, οι γυναίκες αποδεικνύουν το πάθος και το ταλέντο τους για το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες αρχιτέκτονες που αποτελούν καθημερινή πρόκληση για τους άντρες του επαγγέλματος και έχουν επηρεάσει σημαντικά την αρχιτεκτονική, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

 Lina Bo Bardi

Η Λίνα αφιέρωσε το έργο της σε μια αποστολή: να διερευνήσει τις κοινωνικές δυνατότητες του σχεδιασμού και να προωθήσει έναν νέο τρόπο συλλογικής ζωής. Αναζήτησε ισχυρές σχεδιαστικές έννοιες και βασίστηκε σε απλό και συνηθισμένο λεξιλόγιο, συνδυάζοντας παράλληλα την εκφραστική χρήση των υλικών που υπογραμμίζουν  την ευαισθησία της. Για εκείνη, η αρχιτεκτονική θα πρέπει να θεωρείται «μέσο» αντιμετώπισης διαφορετικών καταστάσεων. Ένα από τα πιο εμβληματικά της κτίριά είναι το SESC Pompeia, που δημιουργήθηκε το 1982, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Είναι ένα ανακαινισμένο εργοστάσιο , με τρεις τεράστιους πύργους σκυροδέματος, με εναέριους διαδρόμους και ασύμμετρες φινιστρίνες στη θέση των παραθύρων. Με τον ριζοσπαστικό σχεδιασμό και την σχεδόν βάναυση προσέγγιση του βιομηχανικού κελιού, η Μπο Μπαρντί έφερε στη ζωή το όραμά της για τον κόσμο, αυτό που ονόμασε «σοσιαλιστικό πείραμα».

Maya Lin

Η Maya Lin είναι αρχιτέκτονας, γλύπτης και καλλιτέχνης γης. Με σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας , έχει ολοκληρώσει μια σειρά έργων, όπως μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις τέχνης, οικιστική και ιδρυματική αρχιτεκτονική, και μνημεία. Η δουλειά της δίνει έμφαση στη φύση και την αειφορία, βασισμένη σε μινιμαλ σχεδιασμό και στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Αντλεί έμπνευση για τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική της από πολιτισμικά ποικίλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ιαπωνικών κήπων, από τα  ινδικά αναχώματα «Hopewell» και από χωματουργικά έργα Αμερικάνων καλλιτεχνών της δεκαετίας του '60 και του '70.

Σε ηλικία 21 ετών, έγινε η νεότερη και η πρώτη γυναίκα αρχιτέκτονας που σχεδίασε το μνημείο στο National Veterans Mall. Το μνημείο βετεράνων του Βιετνάμ είναι σε ένα οικόπεδο δύο στρεμμάτων που πλαισιώνεται από έναν τοίχο, με τα ονόματα όλων των Αμερικανών στρατιωτών που χάθηκαν στη μάχη. Το σχέδιό της θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο και προσβλητικό, «μια μαύρη ουλή» όπως το περιέγραψε ένας βετεράνος του Βιετνάμ, και μετά από πολλές καθυστερήσεις, τελικά χτίστηκε το 1982. Σήμερα αναγνωρίζεται ως ο ορισμός μιας σύγχρονης προσέγγισης στον πόλεμο, με μινιμαλιστική, πραγματιστική και ξεκάθαρη ιδέα.

 Momoyo Kaijima

Η Momoyo Kaijima είναι συνιδρυτής του γραφείου αρχιτεκτονικής Atelier Bow-Wow με έδρα το Τόκιο, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες αρχιτεκτονικές  εταιρείες της Ιαπωνίας. Η εταιρεία είναι γνωστή για την οικιστική και πολιτιστική αρχιτεκτονική της αλλά και την έρευνά της για οικιστικές κατοικίες  και ad hoc σχεδιασμό. Με τον σύντροφό της Yoshiharu Tsukamoto, πειραματίζονται με νέες θεωρίες σχεδιασμού που εισάγουν νέο λεξιλόγιο στις αστικές μελέτες και νέες έννοιες για το δημόσιο χώρο, όπως το αρχείο αρχιτεκτονικής συμπεριφοράς και το μικρο-δημόσιο χώρο. Τα έργα τους ποικίλουν  από κατοικίες σε δημόσια και εμπορικά κτίρια και σε δημόσια έργα τέχνης, στην Ιαπωνία, καθώς και στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Shahira Fahmy

Η Shahira Fahmy είναι αρχιτέκτονας της οποίας το έργο προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των νέων χωρικών εννοιών και του υπάρχοντος πλαισίου: πολιτισμός, παράδοση, αστική μορφολογία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Η Shahira Framy εδρεύει στο Κάιρο και πρωτοστατεί στην αιγυπτιακή αρχιτεκτονική, αποδεικνύοντας ότι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μπορεί και πρέπει να δώσει αξία στον δημόσιο χώρο, με μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει την ανάλυση με βάση το οικιστικό πλαίσιο, τον, παιχνιδιάρικο πειραματισμό και το ήθος της  αρχιτεκτονικής κοινωνικής ευθύνης.

Amanda Levete

Η Amanda Levete έχει βραβευτεί με το RIBA Stirling, award. Είναι ιδρυτής και διευθυντής της AL_A, ενός διεθνούς βραβευμένου στούντιο σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής. Η προσέγγιση της AL_A στο σχεδιασμό εξισορροπεί τη διαίσθηση με τη στρατηγική, μέσω της συνεχούς έρευνας, της καινοτομίας, και επικεντρώνεται στην συνεργασία με προσοχή στη λεπτομέρεια. Στόχος του συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού γραφείου είναι να  διερευνούν συνεχώς την εφαρμογή νέων υλικών και τεχνικών στην αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό, παράλληλα αναζητούν νέους τρόπους δημιουργίας σημαντικών και θετικών επιπτώσεων πέρα ​​από το κτίριο, στην κοινότητα και στο πλαίσιο της πόλης.

Το άρθρο βασίζεται σε υλικό που δημοσιεύτηκε στο arch2o.com

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΑΛΛΑ ΝΕΑ

2.12.2021
thumb

ΕΤΕΜ: ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ SwimRun ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

Το 3ο TRIMORE SwimRun Hydra, πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Νοεμβρίου ενθουσιάζοντας για ακόμη μια χρονιά τους λάτρεις της multisport δράσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2.11.2021
thumb

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ

Στις αρχές του 19ου αιώνα η ζωή ενός Ευρωπαίου οριζόταν πλέον, μεταξύ άλλων, από την τεχνολογία, την αστικοποίηση και την αποικιοκρατία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18.10.2021
thumb

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στο πέρασμα των αιώνων. Στοιχεία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18.10.2021
thumb

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ: ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ;

Ο σχεδιασμός νέων χώρων και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων, μέσω της εφαρμογής ταχύτερα αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, θεωρείται μια σημαντική πρόκληση για την αρχιτεκτονική του μέλλοντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ