ETEM Logo
ETEM Logo
Κλείσιμο
18.10.2021

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ: ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ;

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ - ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ;

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να ξεπεράσει τους 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους τα επόμενα χρόνια. Ο σχεδιασμός νέων χώρων και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων, μέσω της εφαρμογής ταχύτερα αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, θεωρείται μια σημαντική πρόκληση για την αρχιτεκτονική του μέλλοντος.

Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το πώς θα αλλάξει η αρχιτεκτονική στο μέλλον - από φουτουριστικές πόλεις, σε υπόγεια σπίτια, ακόμη και σε εξωγήινη αρχιτεκτονική. Θα σας παρουσιάσουμε διάφορες κατευθύνσεις, που προσδιορίστηκαν από ειδικούς, οι οποίες στο μέλλον θα οδηγήσουν στο σχεδιασμό ενός καλύτερου αστικού περιβάλλοντος.

Νέες τεχνολογίες

Φυσικά, η τεχνολογία έχει ήδη γίνει μέρος ολόκληρης της διαδικασίας σχεδιασμού. Στις μέρες μας, κάτι νέο βγαίνει στην αγορά κάθε μέρα ως εργαλείο ή λογισμικό. Ο αναγεννητικός και παραμετρικός σχεδιασμός, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η τρισδιάστατη εκτύπωση, η μεγάλη βάση δεδομένων και η εικονική πραγματικότητα είναι μερικά μόνο από τα νέα εργαλεία στα οποία μπορούν να βασιστούν οι αρχιτέκτονες για να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης, το σχεδιασμό αλλά και την κατασκευή των μελλοντικών πόλεων.

Νέα υλικά

Το μέλλον είναι αδιανόητο χωρίς καινοτομία στα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή. Τα τελευταία χρόνια, οι νανοτεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στη δημιουργία νέων, ελαστικών υλικών, έχουν προχωρήσει εξαιρετικά.

Ένα από αυτά τα υλικά είναι το γραφένιο με τρισδιάστατη εκτύπωση, το οποίο θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα τεχνητά υλικά στον πλανήτη μας. Ωστόσο, το γραφένιο εμφανίζεται ως φύλλα ή νιφάδες, γεγονός που καθιστά τη χρήση του στην κατασκευή περίπλοκη, αν όχι εντελώς παράλογη. Ένα άλλο ενδιαφέρον υλικό στο οποίο εργάζονται οι επιστήμονες είναι το λεγόμενο «Αυτοθεραπευτικό υλικό», δηλαδή το βιο-σκυρόδεμα. Πίσω στο 2015, ο μικροβιολόγος Hendrik M. Jonkers παρουσίασε έναν τύπο σκυροδέματος που έχει την ικανότητα να επισκευάσει σε κάποιο βαθμό. Αυτό το σκυρόδεμα έχει βακτήρια που επισκευάζουν το υλικό από μέσα με παρόμοιο τρόπο με τον τρόπο που θεραπεύεται ο ανθρώπινος ιστός μετά από κάταγμα. Αυτή η ανάπτυξη βρίσκεται σε ενεργό φάση και η αναβάθμισή της βρίσκεται σε συνεχή πρόοδο. Αλλά η πρόοδος στην τεχνολογία είναι τόσο γρήγορη που είναι πιθανό όλες οι τρέχουσες τεχνολογικές μελέτες υλικών να βελτιωθούν σε λιγότερο από πέντε χρόνια. Ή ακόμα και απορρίπτονται ως ξεπερασμένες μέχρι τότε.

Περίεργο υλικό

Το Chip [s] Board® είναι μια επαναστατική ιδέα που δημιουργεί ένα προϊόν φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από κομμάτια πατάτας εστιατορίου που έχουν πεταχτεί.

Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν τη γνώμη τους ότι πρέπει να επανεξετάσουμε σημαντικά τον τρόπο που οραματιζόμαστε τις μελλοντικές πόλεις και να στρέψουμε την προσοχή μας από ένα ολοκληρωμένο τεχνολογικό όραμα σε άλλες προτεραιότητες, όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η ανάγκη αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων. Η πανδημική κρίση έχει εγείρει ακόμη πιο σοβαρά ερωτήματα, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις υπάρχουσες ανισότητες και οδηγώντας σε μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά τον τρόπο που ζούμε και συνεργαζόμαστε σωματικά.Η οπτικοποίηση των μελλοντικών πόλεων ήταν από καιρό αγαπημένη δραστηριότητα των αρχιτεκτόνων, των καλλιτεχνών και των σχεδιαστών. Η τεχνολογία συχνά κατέχει κεντρική θέση στις ιδέες τους - εκτυλίσσεται ως μια δυναμική και φαινομενικά ασταμάτητη δύναμη, παρέχοντας μια γρήγορη λύση στα προβλήματα της κοινωνίας.

Η πόλη του μέλλοντος είναι προσαρμόσιμη και έξυπνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα λειτουργήσει ως ένα μεγάλο και ολοκληρωμένο οικοσύστημα με γνώμονα τα δεδομένα. Επί του παρόντος, εξειδικευμένες εταιρείες συλλέγουν δεδομένα και αναλύουν όλες τις πτυχές της «ζωής» και της υποδομής μιας πόλης. Μερικές από τις σημαντικότερες πτυχές της πόλης που παρατηρούνται αυτήν τη στιγμή και που ο μελλοντικός σχεδιασμός θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω με τα αποτελέσματα είναι: βιωσιμότητα, προσβασιμότητα, μικτές χρήσεις, διακυμάνσεις στα επίπεδα χρήσης ή κίνησης σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας κ.λπ.

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και είναι αρκετά επικίνδυνο να πούμε ότι αυτό ή αυτό θα είναι οι μέθοδοι κατασκευής ή οι διαδικασίες στην αρχιτεκτονική που χρησιμοποιούνται μέσα σε μια δεκαετία ή δύο. Ό, τι κι αν σκεφτόμαστε, είναι πιο πιθανό να κάνουμε λάθος.

Εννοιολογική πόλη του μέλλοντος από τον αρχιτέκτονα Stephane Malka

Η πόλη Malka κινείται σαν μια κινητή όαση, συμπληρώνοντας την έρημο αντί να προκαλέσει μεγαλύτερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Αυτή η πόλη του μέλλοντος συλλέγει νερό μέσω συμπύκνωσης αέρα και χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να κινηθεί μέσα σε ξηρά τοπία.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΑΛΛΑ ΝΕΑ

2.12.2021
thumb

ΕΤΕΜ: ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ SwimRun ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

Το 3ο TRIMORE SwimRun Hydra, πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Νοεμβρίου ενθουσιάζοντας για ακόμη μια χρονιά τους λάτρεις της multisport δράσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2.11.2021
thumb

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ

Στις αρχές του 19ου αιώνα η ζωή ενός Ευρωπαίου οριζόταν πλέον, μεταξύ άλλων, από την τεχνολογία, την αστικοποίηση και την αποικιοκρατία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18.10.2021
thumb

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στο πέρασμα των αιώνων. Στοιχεία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
13.9.2021
thumb

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Οι άνθρωποι δημιουργούν τις καλές τέχνες από την αυγή της ανθρωπότητας, ξεκινώντας με εικόνες θηραμάτων που βρέθηκαν σε σπηλιές σε όλο τον κόσμο, από τη Γαλλία έως την Ινδονησία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ