ETEM Logo
ETEM Logo
Κλείσιμο
27.2.2019

ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ CHILOE

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το νησί Chiloe είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Χιλής, που βρίσκεται στη νότια περιοχή του Λος Λάγος. Είναι η γενέτειρα μιας απίστευτης τοπικής παράδοσης - la minga de tiradura de casas - η ετήσια μετεγκατάσταση των σπιτιών των κατοίκων. Το Chiloe αντιμετωπίζει δύσκολες καιρικές συνθήκες και παλιρροιακές μετατοπίσεις, οι οποίες περιστασιακά απαιτούν την ανύψωση και μετακίνηση των κατοικιών κυριολεκτικά σε μια νέα τοποθεσία.

Η παράδοση της μετακίνησης σπιτιών στο Chiloe έχει τις ρίζες της στην ειδωλολατρική μυθολογία, με τις πεποιθήσεις της αποφυγής της «καταραμένης» γης. Το Minga είναι ένα τελετουργικό που χρονολογείται πριν από αιώνες. Ο όρος "Minga" σημαίνει ένα αίτημα για βοήθεια, με την υπόσχεση για κάτι σε αντάλλαγμα - έναν κώδικα που ακολουθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Το Minga είναι μια ομαδική προσπάθεια που περιλαμβάνει όλους τους γείτονες. Όλοι στο χωριό συγκεντρώνονται για να εκτελέσουν το δύσκολο έργο που διαρκεί συχνά μερικές ημέρες. Τα σπίτια στο Chiloe ονομάζονται «palafitos», είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από ξύλο και τα περισσότερα είναι χτισμένα πάνω από το νερό. Η προετοιμασία για τη μετακίνηση ενός τέτοιου σπιτιού απαιτεί χρόνο, καθώς τα θεμέλιά του πρέπει να κοπούν και να αφαιρεθούν, τότε το πλαίσιο του σπιτιού ανυψώνεται στους κορμούς των δέντρων. Στη συνέχεια, οι κορμοί δέντρων χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν εφέ κύλισης και να μετακινήσουν το σπίτι από τη στεριά. Εάν, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες θέλουν να εγκατασταθούν στην άλλη ακτή του αρχιπελάγους, πρέπει να συνδέσουν το σπίτι σε μια βάρκα και να το μετακινήσουν με νερό. Κατά τη μετεγκατάσταση, τα σπίτια αδειάζονται από έπιπλα και αφαιρούνται τα παράθυρα.

Όταν τελικά το minga ολοκληρώθηκε και όλα τα σπίτια μετακινήθηκαν, είναι ώρα για τη γιορτή που καταλαμβάνει ολόκληρο το νησί. Τα τελευταία χρόνια η οργανωμένη γιορτή άρχισε να προσελκύει τουρίστες.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού, οι κάτοικοι ετοιμάζουν μια τοπική σπεσιαλιτέ - το Curanto, ένα τυπικό πιάτο Chiloe που αποτελείται από κρέας, λαχανικά, ψάρια και πατάτες. Το γεύμα παρασκευάζεται σε ζεστές πέτρες στο έδαφος και στη συνέχεια καλύπτεται με μεγάλα φύλλα φτέρης κατά το μαγείρεμα. Στη συνέχεια, το γεύμα σερβίρεται σε όλους τους ανθρώπους που έχουν συμμετάσχει στο minga και το σπίτι βρίσκεται στη νέα του θέση.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΑΛΛΑ ΝΕΑ

31.5.2021
thumb

ΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Η ΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΕΠΤΥΝΣΕΙΣ

Θέλουν ίσως να δώσουν στο κτίριο μία δυναμική, να το κάνουν πιο ελαφρύ και να δώσουν στο μάτι την εντύπωση ότι ανυψώνεται προς τα πάνω, δημιουργώντας μία αίσθηση υπερβατική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
21.5.2021
thumb

ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Από τη στιγμή της σύλληψης μιας ιδέας, η ETEM βοηθά ιδιώτες, επενδυτές, αρχιτέκτονες και μηχανικούς, να καθορίσουν τις προδιαγραφές του έργου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
5.5.2021
thumb

ETEM: ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΜΙΣΟΥ ΑΙΩΝΑ

Η ΕΤΕΜ δεν βρίσκεται απλά στο σπίτι σας, αλλά όπου υπάρχει ένα παράθυρο, αναφέρει ο κ. Ιωάννης Χρυσάφης, Διευθυντής Οperations & Μarketing της εταιρείας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
5.5.2021
thumb

ΕΤΕΜ : ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

Το όνομα της είναι συνώνυμο με την πρωτοπορία, την καινοτομία και τις σύγχρονες εφαρμογές, που καλύπτουν και τις πιο υψηλές απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ