ETEM Logo
ETEM Logo
Κλείσιμο
12.4.2019

ΓΥΑΛΙ-ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Γυαλί βρήκε την ηγετική του θέση στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, με μια ολοένα ευρύτερη εφαρμογή ως δομικό στοιχείο. Το φυσικό και σαφές όραμά του αντιστοιχεί απόλυτα στις τελευταίες τάσεις στους υαλοπίνακες προσόψεων και μέσω της υψηλής προσαρμοστικότητάς του σε άλλα στοιχεία του κελύφους, η χρωματική και τεχνολογική καινοτομία ενσωματώνεται στα πιο γενναία αρχιτεκτονικά έργα.

Μέχρι πριν από χρόνια, το γυαλί περιοριζόταν σε υλικό που σχετίζεται με την εκλέπτυνση και την ομορφιά και η χρήση του περιορίστηκε σε εξελιγμένα κρυστάλλινα δοχεία και διακοσμητικά στοιχεία. Με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής και την είσοδο των γυάλινων προσόψεων σε αυτό δημιουργήθηκε ένα νέο και ανεξίτηλο ίχνος σε αστικά τοπία, και τώρα το αρχιτεκτονικό γυαλί σχηματίζει σύγχρονες τάσεις στη βιώσιμη αρχιτεκτονική.

Το γυαλί είναι ένα οικονομικό, φιλικό προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμο υλικό. Ταυτόχρονα, τα γυάλινα στοιχεία σε κάθε σχέδιο έχουν δύο σημαντικά χαρακτηριστικά - το επίπεδο μετάδοσης φωτός και το βάρος. Επομένως, οι καινοτομίες στην παραγωγή γυαλιού εστιάζονται στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης μέσω των αισθητικών και πρακτικών ιδιοτήτων των προϊόντων γυαλιού.

Με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής, το γυαλί αρχίζει να χρησιμοποιείται για «άνοιγμα» των εσωτερικών χώρων και συνδέει τους κατοίκους τους, δίνοντας το αίσθημα της ελευθερίας. Ενσωματώνονται σύγχρονες λύσεις γυαλιού, οι οποίες προσφέρουν ακουστική και θερμική άνεση, σε συνδυασμό με ανοιχτούς εσωτερικούς χώρους που επεκτείνουν τον ορίζοντα των επιβατών, ακόμη και στο πιο πολυσύχναστο αστικό περιβάλλον. Αυτή η τάση κατακτά γραφεία και εμπορικά συγκροτήματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλα δημόσια κτίρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι το γυαλί ως δομικό υλικό εμπλέκεται ενεργά στην δομοστοιχειωτή κατασκευή. Η αρθρωτή σχεδίαση ελαχιστοποιεί την προσπάθεια, τις απώλειες υλικού και χρόνου, ειδικά στο χώρο του ξενοδοχείου. Ένα γυαλί είναι ιδανικό για μεταφορά σε χύμα ή προσχηματισμένα σχήματα για συναρμολόγηση επί τόπου, ενθαρρύνοντας την καθαρή κατασκευή. Με την αρθρωτή φύση του, οι γυάλινες κατασκευές αντιμετωπίζουν εξωτερικές επιρροές - φωτιά, άνεμο, σεισμούς και άλλα φυσικά στοιχεία. Μεμονωμένοι αρθρωτοί τομείς του έργου μπορούν να επισκευαστούν ή να συντηρηθούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Τα επικαλυμμένα και πλαστικοποιημένα προϊόντα ελέγχουν την εξάπλωση επικίνδυνων τεμαχίων σε περίπτωση κρούσης. καταστέλλοντας έτσι τον φόβο που σχετίζεται με την ευαισθησία του γυαλιού

Από όλα τα παραδοσιακά οικοδομικά υλικά - ξύλο, πέτρα, τοιχοποιία, μέταλλα, σκυρόδεμα - γυαλί είναι πιθανώς το μόνο που συνεχίζει να επιδιώκει καινοτόμες βελτιώσεις και δεν έχουμε δει ακόμα απίστευτες εφαρμογές.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΑΛΛΑ ΝΕΑ

2.12.2021
thumb

ΕΤΕΜ: ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ SwimRun ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

Το 3ο TRIMORE SwimRun Hydra, πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Νοεμβρίου ενθουσιάζοντας για ακόμη μια χρονιά τους λάτρεις της multisport δράσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2.11.2021
thumb

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ

Στις αρχές του 19ου αιώνα η ζωή ενός Ευρωπαίου οριζόταν πλέον, μεταξύ άλλων, από την τεχνολογία, την αστικοποίηση και την αποικιοκρατία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18.10.2021
thumb

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στο πέρασμα των αιώνων. Στοιχεία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18.10.2021
thumb

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ: ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ;

Ο σχεδιασμός νέων χώρων και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων, μέσω της εφαρμογής ταχύτερα αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, θεωρείται μια σημαντική πρόκληση για την αρχιτεκτονική του μέλλοντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ