ETEM Logo
ETEM Logo
Κλείσιμο
8.12.2020

ΠΕΝΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ NEIHESER & ARGYROS

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πώς θα περιγράφατε το στυλ και την προσωπική σας υπογραφή, η οποία χαρακτηρίζει την δουλειά σας σε ένα έργο;

Η δουλειά μας δεν έχει συγκεκριμένο στυλ ή υπογραφή. Θεωρούμε την αρχιτεκτονική ως ένα τεράστιο πεδίο δυνατοτήτων, καινοτομιών και πειραματισμού, μία αρένα όπου οι ιδέες μπορούν συνεχώς να εξελίσσονται και να μεταμορφώνουν τον κόσμο γύρω μας. Η καλύτερη αρχιτεκτονική αναδύεται από ένθερμες επιθυμίες και παθιασμένες θέσεις - ενώ από τη φύση της είναι ακατάστατη, πληθωρική, εξελισσόμενη και ελλιπής. Συνεπώς, δεν θέλουμε να την περιορίζουμε σε στυλιστικά «κουτάκια».

Η δουλειά μας αποτελείται από ένα συνδυασμό ενστίκτου και διαίσθησης. Υποκινείται από την τοπική λεπτομέρεια κάθε έργου, τις ιδιαίτερες ανησυχίες, ερωτήσεις, συσχετίσεις, ατζέντες και διατριβές που αναπτύσσονται σε κάθε χρονικό και χωρικό πλαίσιο. Είναι ελεύθερη από προκαταλήψεις αλλά γεμάτη από τις διαφορετικές και συχνά ασυμβίβαστες εμμονές μας.

Έχετε κάποια μούσα ή μια πηγή από την οποία αντλείτε έμπνευση για να εργαστείτε;

Πρόσφατα έχουμε επηρεαστεί από την ποίηση του Ντάγκλας Κράις, τη δύναμη της εντολής ‘’patch’’ στο πρόγραμμα Ρινόκερος, τις ρωμαϊκές αψίδες από σκυρόδεμα, τους πίνακες του Ρόμπερτ Μάνγκολντ, τον Δημήτρη Πικιώνη, την αερογέλη μόνωση, το μωσαϊκό δάπεδο, τα κυπαρίσσια, τη γεωμετρία των υδρορροών, τον Τσετ Μπέικερ, τον ορίζοντα του Facebook, την αφελή αισιοδοξία των μαθητών μας και την γραφή της Χάνα Άρεντ. Αυτά τα θραύσματα, τα περαστικά ενδιαφέροντα, τα λογισμικά, οι λέξεις, οι γεωμετρίες, τα συστήματα, οι ιστορίες και οι πολιτισμοί αποτελούν πηγή έμπνευσής μας αυτές τις μέρες.

Μπείτε στο ρόλο του προφήτη και προβλέψτε πώς βλέπετε την πόλη του μέλλοντος σε 50 χρόνια; Πώς θα είναι η αρχιτεκτονική τότε;

Το μέλλον είναι απρόβλεπτο και πολλαπλό. Η συνεχής επίθεση από οικολογικές, πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις μας έχει αφήσει όλους εξαντλημένους, αμυντικούς μέχρι και αδιάφορους. Ωστόσο, ως αρχιτέκτονες πρέπει συνεχώς να βρίσκουμε την ενέργεια για αισιοδοξία. Η αρχιτεκτονική σύνθεση είναι εκ φύσεως μια ελπιδοφόρα προσπάθεια. Απαιτεί λοιπόν από εμάς να φανταστούμε το μέλλον, να προχωρήσουμε μπροστά, να ασκήσουμε κριτική στο ήδη υπάρχον και να τολμήσουμε να προτείνουμε κάτι καλύτερο. Για εμάς, παρά τις συντριπτικές ειδήσεις που ακούμε καθημερινά, η υπόσχεση για το μέλλον βρίσκεται στη συνεχή σύνδεση μεταξύ τοπικού και παγκόσμιου, μεταξύ ατόμου και κοινότητας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς όλοι καθόμαστε ξεχωριστά στα σαλόνια μας, ατενίζοντας τις πολλές διαφορετικές ιστοσελίδες που εξαπλώνονται στο διαδίκτυο, μέσα από οθόνες και δυσλειτουργικές διαδικτυακές συνδέσεις, συνειδητοποιεί κανείς πώς όλοι μοιραζόμαστε ένα παγκόσμιο δίκτυο, έναν κοινό χώρο συλλογικότητας. Το «τοπικό» με το «παγκόσμιο» συγκλίνουν σε ένα, και ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, η κοινότητα επιμένει και εξελίσσεται. Η αρχιτεκτονική, τοποθετημένη σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, προσαρμοσμένη στην ακαταστασία της ατομικής ζωής, εμπλεκόμενη στην ροή του παγκόσμιου κεφαλαίου, και προσπαθώντας απερίσκεπτα να συλλάβει το σύνολο της ανθρώπινης εμπειρίας, ίσως και να αναδειχθεί το πιο κατάλληλο νέο μέσο για αλλαγή, ένα νέο πλαίσιο πολιτικής αναταραχής, οικοδόμησης κοινοτήτων και οικολογικής οικειοποίησης.

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας του οποίου τα έργα σας εμπνέουν περισσότερο;

Τελευταία ο Etienne Boullee, ο  Nicolas Louis Durand, o Adalberti Libera, και o Ludwig Mies van der Rohe.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και τι διαβάζετε αυτή την στιγμή;

Αυτό το φθινόπωρο με τους μαθητές μας στην ΑΑ (Architectural Association) έχουμε κάνει μια προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου της Χάνα Άρεντ "Η ανθρώπινη κατάσταση". Αναφερόμενη στην αρχαία ελληνική πόλη, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες δημιουργούν τη δημόσια σφαίρα κάνοντας την ενεργή εμφάνισή τους στο χώρο, συμμετέχοντας σε συζητήσεις και συνδέοντας τα λόγια τους με πράξεις. Αυτός ο «χώρος των εμφανίσεων», όπως περίφημα τον αποκαλεί, είναι πιο αναγκαίος από ποτέ  και συνεχίζει να παρακινεί και να επηρεάζει το έργο μας ως αρχιτέκτονες.

 

Neiheiser & Argyros

To Neiheiser Argyros, ιδρύθηκε από τον Ryan Neiheiser και την Χριστίνα Αργυρού, με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα. Τα ενδιαφέροντα του στούντιο δεν καθορίζονται από έναν συγκεκριμένο μοτίβο, οι ιδρυτές βλέπουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ως μια συνομιλία, μια χαλαρή ανταλλαγή μορφών και ιδεών. Το Neiheiser Argyros δραστηριοποιείτε στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΑΛΛΑ ΝΕΑ

11.1.2021
thumb

ΕΤΕΜ: Η ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ

Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της, η ΕΤΕΜ συνεχίζει να πρωτοπορεί και να δημιουργεί ολοκληρωμένα συστήματα αλουμινίου υψηλής αισθητικής ποιότητα, άριστης λειτουργικότητας, εξαιρετικής αντοχής και ασφάλειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
11.1.2021
thumb

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ - ΑΥΤΟΝΟΜΩ : ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΚΟΥΦΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ

Καθώς το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ ξεκινά προσφέροντας σημαντικές επιδοτήσεις, μεταξύ άλλων και για την αντικατάσταση κουφωμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
17.11.2020
thumb

ΠΕΝΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΝΑΤΑΣΣΑ ΛΙΑΝΟΥ

Το LC Architects (LC-A) είναι ένα διεθνές αναγνωρισμένο και βραβευμένο γραφείο αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού, με έδρα το Λονδίνο, το οποίο διευθύνεται απο την Νατάσσα Λιανού και τον Ερμή Χαλβατζή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
12.11.2020
thumb

ΠΕΝΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΕΜ ΣΤΟΝ PAVEL YANEV

5 ερωτήσεις της ΕΤΕΜ στον Pavel Yanev, επικεφαλή του “ALL in Studio”,που ιδρύθηκε το 2010 και είναι γνωστό για τη δημιουργία έργων από το Α εώς το Ω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ