ETEM Logo
ETEM Logo
Κλείσιμο
31.5.2021

ΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Η ΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΕΠΤΥΝΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μπορεί οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί να φαίνονται απλοί εκ πρώτης όψεως, αν όμως κάποιος κοιτάξει καλύτερα, θα αντιληφθεί ίσως ότι ένα οικοδόμημα, όπως π.χ. ο Παρθενώνας, δίνει την εντύπωση ενός ζωντανού και παλλόμενου οργανισμού, που ανυψώνεται και υπερνικά τους νόμους της βαρύτητας. Και χρησιμοποιείται εδώ ως παράδειγμα ο Παρθενώνας, γιατί σε αυτόν υλοποιούνται όλες σχεδόν οι λεγόμενες «οπτικές διορθώσεις» ή ακόμα πιο σωστά οι «οπτικές εκλεπτύνσεις». Κάποιες από αυτές βέβαια υπάρχουν και σε άλλους ναούς και, σίγουρα, δεν ήταν ένα αποτέλεσμα που προέκυψε ξαφνικά, αλλά διαμορφώθηκε σε βάθος χρόνου.

Απαριθμώντας ενδεικτικά κάποιες από αυτές, έχουμε:

  • Καμπύλωση του στυλοβάτη και της κρηπίδας που μεταφέρεται και στο επιστύλιο. Δηλαδή, η επιφάνεια που εδράζονται οι κίονες δεν είναι ευθύγραμμη, αλλά σχηματίζει μία ανεπαίσθητη και αφανή καμπύλη, η οποία επαναλαμβάνεται στα ανώτερα τμήματα.
  • Κλίση των κιόνων του πτερού προς το εσωτερικό και πλησίασμα των γωνιακών κιόνων προς τα μέσα. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Παρθενώνα, που εδώ έχουμε πάρει σαν παράδειγμα,  αν οι πλαϊνοί κίονες επεκταθούν νοητά προς τα πάνω,  συγκλίνουν και ενώνονται σε ένα ύψος περίπου 4 χιλιομέτρων.
  • Κλίση των τοίχων του σηκού (του κυρίως μέρους του ναού που φιλοξενούσε το λατρευτικό άγαλμα) προς τα μέσα και μείωση του πάχους τους προς τα πάνω.
  • Ένταση των κιόνων. Δηλαδή οι κίονες παρουσιάζουν μια ελαφρή πάχυνση στα 2/5 περίπου του ύψους τους.
  • Διάφορες αποκλίσεις από την συμμετρία κάποιων επί μέρους στοιχείων, ανάλογα με την θέση τους στο σύνολο.

 Αν σκεφτεί κανείς την υπέρμετρη δυσκολία υλοποίησης των παραπάνω αναρωτιέται για την σημασία αυτών των ιδιαίτερα εκλεπτυσμένων εφαρμογών. Αρχικά, γίνεται φανερό ότι αυτές οι συλλήψεις ξεπερνούν κατά πολύ τις δομικές και λειτουργικές αναγκαιότητες. Υπονοούν μία εικαστική πρόθεση και ένα ολοκληρωμένο   σύστημα που εφαρμόζεται συνειδητά. Θέλουν ίσως να δώσουν στο κτίριο μία δυναμική, να το κάνουν πιο ελαφρύ και να δώσουν στο μάτι την εντύπωση ότι ανυψώνεται προς τα πάνω, δημιουργώντας  μία αίσθηση υπερβατική.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΑΛΛΑ ΝΕΑ

22.7.2021
thumb

Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΤΗΣ

Με λίγα λόγια, η ευκολία στην επικοινωνία που διέπει το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κοινωνίας, αμβλύνει ίσως λίγο την αίσθηση που έχουμε για αποσυμβολισμούς και ερμηνείες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
24.6.2021
thumb

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΣΟΥ ΑΙΩΝΑ

Μια συνεργασία που μετρά σχεδόν 50 χρόνια και εισήγαγε στην Αθήνα νέα αρχιτεκτονικά πρότυπα και καινοτόμες αστικές εμπειρίες είναι αυτή του αρχιτεκτονικού γραφείου «Ι&Α. Βικέλας & Συνεργάτες» με την ΕΤΕΜ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
23.6.2021
thumb

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ

Ένα άλλο χαρακτηριστικό με καθαρά εικαστική πρόθεση είναι η μορφολογική διαμόρφωση των όγκων, με τρόπο ώστε να συνομιλούν με το φως του ήλιου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
26.5.2021
thumb

Η ΕΤΕΜ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Με ένα ισχυρό διεθνές εμπορικό δίκτυο, αλλά και εξαγωγική δραστηριότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, η ΕΤΕΜ αποτελεί μία από τις κορυφαίες και πολλά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ