ETEM Logo
ETEM Logo
Κλείσιμο
30.3.2021

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ : ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι αρχαίοι ελληνικοί ρυθμοί 

Οι κύριοι αρχαίοι ελληνικοί ρυθμοί είναι τρεις: ο Δωρικός , που εμφανίζεται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο Ιωνικός, που τον συναντάμε κυρίως στο Αιγαίο και ο Κορινθιακός.

Οι ρυθμοί αποκρυσταλώθηκαν και εφαρμόστηκαν αρχικά σε ναούς.

Τα πρώτα ναϊκά οικοδομήματα της Γεωμετρικής και Αρχαϊκής περιόδου ήταν χτισμένα από ξύλο, πηλό και άψητες πλίνθους (τούβλα από πηλό που δεν έχουν περάσει από διαδικασία ψησίματος).

Με την ωρίμανση των πόλεων κρατών, οι άνθρωποι αισθάνθηκαν την ανάγκη να κατασκευάσουν δημόσια κτίρια από πέτρα, ώστε να προσθέσουν στις κατασκευές τους μνημειακότητα και αντοχή στον χρόνο.

Έχοντας αυτό κατά νου, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, η τυπολογία τόσο του Δωρικού όσο και του Ιωνικού ρυθμού προέκυψε όταν οι αρχιτέκτονες, στην προσπάθειά τους να βρουν ένα αρχιτεκτονικό πρότυπο, άρχισαν να κτίζουν λίθινους ναούς και να μεταφέρουν επιλεκτικά σε πέτρα την μορφολογία του ξύλου.

Έτσι, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τις ξύλινες καταβολές των ναών σε διάφορα στοιχεία.

Για παράδειγμα οι τρίγλυφοι μοιάζουν με πλασμένες στον λίθο προβολές των ξύλινων προγενέστερων δοκών της στέγης. Τα κιονόκρανα μας θυμίζουν τα ξύλινα σάγματα (στηρίγματα) που ακόμα και σήμερα τα συναντάμε σε ορισμένες πρόχειρες κατασκευές από ξύλο

 

 Εικόνα : Τα ξύλινα και τα λίθινα στοιχεία ενός Δωρικού ναού

Τα αετώματα των δωρικών ναών, με την σειρά τους, παραπέμπουν στις προβολές των δίκλινων στεγών, ενώ οι λίθινες σταγόνες στις ζωφόρους είναι σαν πλαστικές αναπαραστάσεις των κεφαλών από τα καρφιά στερέωσης των ξύλινων στοιχείων ή ακόμα και απομιμήσεις των σταγόνων της βροχής!

Ο πρώτος εξολοκλήρου λίθινος Δωρικός ναός είναι ο ναός της Αρτέμιδος στην Κέρκυρα, χτισμένος περίπου το 580 π.Χ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Γνωρίζατε ότι:

Οι τροχαλίες είναι επινόηση των αρχαίων ελλήνων αρχιτεκτόνων και τεχνιτών. Με δεδομένη την απουσία πολυπληθούς ανθρώπινου δυναμικού, αναγκάστηκαν να εφεύρουν μηχανισμούς για την ανέγερση και μεταφορά ογκηρών λίθων με τον λιγότερο δυνατό κόπο.

Άλλοι λαοί με εξαιρετική αρχιτεκτονική παράδοση, όπως π.χ. οι Αιγύπτιοι, χρησιμοποιούσαν διαφορετικές μεθόδους. Για παράδειγμα, η τοπόθέτηση των λίθων κατά την ανόρθωση των πυραμίδων γινόταν με την κατασκευή τεράστιων χωμάτινων ανδήρων (αναχωμάτων που δημιουργούν επίπεδες επιφάνειες)  γύρω από το κτίσμα, τα οποία έπειτα αφαιρούνταν από τον μεγάλο αριθμό των εργατών που είχαν στην διάθεσή τους.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΑΛΛΑ ΝΕΑ

2.12.2021
thumb

ΕΤΕΜ: ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ SwimRun ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

Το 3ο TRIMORE SwimRun Hydra, πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Νοεμβρίου ενθουσιάζοντας για ακόμη μια χρονιά τους λάτρεις της multisport δράσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2.11.2021
thumb

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ

Στις αρχές του 19ου αιώνα η ζωή ενός Ευρωπαίου οριζόταν πλέον, μεταξύ άλλων, από την τεχνολογία, την αστικοποίηση και την αποικιοκρατία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18.10.2021
thumb

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στο πέρασμα των αιώνων. Στοιχεία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18.10.2021
thumb

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ: ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ;

Ο σχεδιασμός νέων χώρων και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων, μέσω της εφαρμογής ταχύτερα αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, θεωρείται μια σημαντική πρόκληση για την αρχιτεκτονική του μέλλοντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ