ETEM Logo
ETEM Logo
Κλείσιμο
18.10.2021

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στο πέρασμα των αιώνων. Στοιχεία της μπορούμε να δούμε ακόμα και σήμερα σχεδόν σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου.

Κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης, το άνθισμα των τεχνών και της φιλοσοφίας είχε σαν σημείο εκκίνησης την μελέτη των αρχαιότερων πολιτισμών και ειδικά των πολιτισμών  της Ρώμης και της αρχαίας Ελλάδας. Σε ό, τι αφορά την αρχιτεκτονική, μεγάλη επιρροή άσκησε το κείμενο του Ρωμαίου αρχιτέκτονα Βιτρούβιου, το μοναδικό μέχρι τότε αρχιτεκτονικό κείμενο σε μορφή εγχειριδίου.

Αν παρατηρήσει κανείς τα αναγεννησιακά κτίρια, θα ανιχνεύσει πολλά κοινά σημεία με την κλασική αρχιτεκτονική. Αρχικά, η τριμερής καθ΄ ύψος διάταξη (βάση-κορμός-στέψη), βασική φιλοσοφία υλοποίησης μιας αρχιτεκτονικής δομής κατά την αρχαιότητα, εφαρμόζεται εκείνη την περίοδο σχεδόν παντού.

Επίσης, η τριπλή χρήση των ρυθμών που είχε υιοθετηθεί από τους Ρωμαίους, χρησιμοποιείται συστηματικά και από τους αναγεννησιακούς αρχιτέκτονες. Σχεδόν πάντα, ο δωρικός ρυθμός, ως πιο στιβαρός, στηρίζει και βρίσκεται στην βάση του κτιρίου, ο ιωνικός, ως πιο περίτεχνος, αναπτύσσει και τοποθετείται από πάνω, ενώ ο κορινθιακός, ως πιο διακοσμητικός, χρησιμοποιείται στα ανώτερα επίπεδα των κτιρίων.

Ένα άλλο κοινό στοιχείο που εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι η αρχιτεκτονική στο μέτρο του ανθρώπου, θεμελιώδες γνώρισμα της ελληνικής κλασικής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι το αρχιτεκτόνημα δεν ακυρώνει με το μέγεθός του τον άνθρωπο, αλλά είναι προσιτό και εύληπτο. Έτσι λοιπόν, με συνέπεια σε αυτή την αρχή, στην Αναγέννηση τα κτίρια να αναπτύσσονται στην οριζόντια διάταξη και όχι σε ύψος, όπως αντίθετα συνέβαινε στον προγενέστερο Γοτθικό ρυθμό.

Επίσης, σε έργα όπως οι ναοί και τα palazzo βλέπουμε διάφορα μορφολογικά στοιχεία που παραπέμπουν στους ελληνικούς ρυθμούς. Κίονες, παραστάδες, αετώματα στα παράθυρα, γεισήποδες κ.α. είναι μόνο μερικά από αυτά.

Τα παραπάνω φυσικά δεν υπονοούν δουλική μίμηση της κλασικής αρχιτεκτονικής από τους αναγεννησιακούς αρχιτέκτονες. Απλώς, δείχνουν την υιοθέτηση στοιχείων και αξιών από μια άλλη εποχή, με νέο όμως πνεύμα και νέα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Γνωρίζατε ότι:

Το μετρικό σύστημα που χρησιμοποιούμε σήμερα (το μέτρο και οι υποδιαιρέσεις του) είναι σχετικά σύγχρονο. Επινοήθηκε στα τέλη του 18ου  αιώνα στην Γαλλία. Μέχρι τότε, ειδικά στην αρχιτεκτονική σε όλο τον κόσμο, οι υποδιαιρέσεις των αποστάσεων γίνονταν- λιγότερο ή περισσότερο- με τον λεγόμενο εμβάτη, γνωστό και ως modulus. Το modulus είναι μία αξία που υποδιαιρεί όλο το κτίριο και κάθε κτίριο έχει το δικό του.

Για να γίνει πιο κατανοητή η έννοια του εμβάτη θα πάρουμε σαν παράδειγμα έναν αρχαίο ελληνικό ναό. Λέμε λ.χ. ότι η κάτω διάμετρος του κίονα είναι ίση με τρεις φορές το πλάτος των τριγλύφων (οι αντιστοιχίες δεν είναι πραγματικές). Τα μεταξόνια είναι 2,5 φορές η κάτω διάμετρος του κίονα, το μήκος του ναού είναι ίσο με δέκα μεταξόνια κλπ. Άρα, εδώ το modulus είναι η αρχική αξία που υποδιαιρεί τα πάντα, δηλαδή το πλάτος της τριγλύφου. Έτσι, όλα στον συγκεκριμένο ναό υποδιαιρούνται με αυτό το μέγεθος και τα παράγωγά του. Άλλος ναός ή άλλο κτίριο μπορεί να έχει διαφορετικό modulus.

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΑΛΛΑ ΝΕΑ

2.12.2021
thumb

ΕΤΕΜ: ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ SwimRun ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

Το 3ο TRIMORE SwimRun Hydra, πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Νοεμβρίου ενθουσιάζοντας για ακόμη μια χρονιά τους λάτρεις της multisport δράσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2.11.2021
thumb

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ

Στις αρχές του 19ου αιώνα η ζωή ενός Ευρωπαίου οριζόταν πλέον, μεταξύ άλλων, από την τεχνολογία, την αστικοποίηση και την αποικιοκρατία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18.10.2021
thumb

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ: ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ;

Ο σχεδιασμός νέων χώρων και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων, μέσω της εφαρμογής ταχύτερα αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, θεωρείται μια σημαντική πρόκληση για την αρχιτεκτονική του μέλλοντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
13.9.2021
thumb

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Οι άνθρωποι δημιουργούν τις καλές τέχνες από την αυγή της ανθρωπότητας, ξεκινώντας με εικόνες θηραμάτων που βρέθηκαν σε σπηλιές σε όλο τον κόσμο, από τη Γαλλία έως την Ινδονησία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ