ETEM Logo
ETEM Logo
Κλείσιμο
2.11.2021

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στις αρχές του 19ου αιώνα η ζωή ενός Ευρωπαίου οριζόταν πλέον, μεταξύ άλλων, από την τεχνολογία, την αστικοποίηση και την αποικιοκρατία. Η κοινωνία  αποκτούσε σιγά σιγά συνείδηση της ιστορίας, η οποία άρχισε να διαμορφώνεται ως επιστήμη, μαζί με όλο τον κλάδο των κλασικών σπουδών.

Τα κυρίαρχα ρεύματα στην τέχνη ήταν εκείνη την περίοδο ο Νεοκλασικισμός και ο Ρομαντισμός. Ο άνθρωπος, έχοντας ήδη κάνει τα πρώτα του βήματα στην νέα πραγματικότητα της Βιομηχανικής Επανάστασης, αναζητούσε νέες αξίες και νοήματα και στην προσπάθειά του αυτή στράφηκε, για μια ακόμα φορά, στο παρελθόν, με έναν όμως διαφορετικό τρόπο.

Για τους νεοκλασικιστές η λύση στα προβλήματα της ύπαρξης ήταν η φυγή στον χρόνο και η αναδρομή στις αξίες της Ελλάδας και της Ρώμης. Για τους ρομαντικούς, από την άλλη, η διέξοδος ικανοποιήθηκε με την φυγή στον χώρο, με περιηγήσεις σε εξωτικά μέρη, στην Ελλάδα, την ανατολική Μεσόγειο, την Αφρική και αλλού.

Όλα τα παραπάνω είχαν αντίκτυπο φυσικά και στην αρχιτεκτονική. Οι χαλκογραφίες του Piranesi, που συνδύαζαν αρχαία ερείπια που είχαν δει οι περιηγητές στα ταξίδια τους, με ειδυλλιακά, φανταστικά κατά βάση τοπία, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τους ευγενείς της Ευρώπης. Έτσι, συναντάμε, π.χ. σε επαύλεις της Αγγλίας, αληθινούς κήπους με απομιμήσεις αρχαίων ερειπίων.

Όμοια, στις αρχιτεκτονικές υλοποιήσεις υπάρχει ένα πνεύμα εκλεκτικισμού. Οι αρχιτέκτονες μιμούνταν στοιχεία της αρχαίας αρχιτεκτονικής, χωρίς να δεσμεύονται από συνέπεια στον ρυθμό. Αρχές όπως οι αναλογίες,  η ισορροπία φερόντων και φερομένων, και οι αισθητικές επιδιώξεις της κλασικής αρχιτεκτονικής δεν φαίνεται να τους απασχολούσαν ιδιαιτέρως.

Αντίθετα με το Αναγεννησιακό κλασικιστικό πνεύμα, εδώ η υιοθέτηση στοιχείων, όπου υπήρχε, ήταν περισσότερο τεχνοτροπική μίμηση.

Γνωρίζατε ότι:

Η Ελλάδα και ειδικότερα η Αθήνα έχει πολλά κτίρια που ανήκουν στο ρεύμα του νεοκλασικισμού. Πέρα από οικίες, μπορεί κανείς να συναντήσει και δημόσια κτίρια. Ενδεικτικά μόνο, στην πρωτεύουσα έχουμε: την Παλαιά Βουλή (και την νέα στο Σύνταγμα), το Ζάππειο, το τρίπτυχο Βιβλιοθήκης – Ακαδημίας - Πανεπιστημίου, το Μέγαρο Τσίλερ, την οικία Φίνλευ, το Δημαρχείο Αθηνών και πολλά άλλα.

Όμως ο κατάλογος είναι ανεξάντλητος, αφού εξαιρετικά κτίρια του Νεοκλασικισμού βρίσκει κανείς, χωρίς υπερβολή, σε όλες τις ελληνικές πόλεις.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΑΛΛΑ ΝΕΑ

27.1.2022
thumb

5 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ 3D PRINTED PROJECTS

3D κατασκευές: το «μέλλον», που συμβαίνει τώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
5.1.2022
thumb

5 ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΥΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Πράσινη Αρχιτεκτονική – 5 κτίρια που συνδυάζουν αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και πράσινη συνείδηση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
2.12.2021
thumb

ΕΤΕΜ: ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΥ SwimRun ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

Το 3ο TRIMORE SwimRun Hydra, πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Νοεμβρίου ενθουσιάζοντας για ακόμη μια χρονιά τους λάτρεις της multisport δράσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18.10.2021
thumb

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στο πέρασμα των αιώνων. Στοιχεία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ