ETEM Logo
ETEM Logo
Κλείσιμο
13.9.2021

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από τα όσα έχουμε μέχρι τώρα πει, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ολοκλήρωση ενός οικοδομήματος πατάει σε δύο πυλώνες: από την μία στην αρχιτεκτονική σύλληψη και από την άλλη στην γλυπτική και οικοδομική τέχνη.

Ως προς τον τελευταίο πυλώνα, αν εμβαθύνουμε λίγο παραπάνω, θα γοητευτούμε σίγουρα από την απλότητα αλλά και την ευρηματικότητα των λύσεων και των τεχνικών. Ο λιθοξόος δεν είχε στην διάθεσή του τίποτα παραπάνω από μια σειρά απλών εργαλείων, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Τα κυριότερα από αυτά ήταν η οδοντωτή ξοίδα (ας φανταστούμε κάτι σαν σμίλη με δόντια), το βελόνι, ο κόπανος (που χρησιμοποιούνταν για την κρούση) και η αρίδα (τρυπάνι). Ανάλογα με το πόσο εκλεπτυσμένη εργασία ήθελαν να πετύχουν, είχαν μια ποικιλία από μεγέθη διαφορετικού μήκους και διατομής.

Για την τελειοποίηση της αρμογής των λίθων μεταξύ τους, είχα στην διάθεσή τους γωνιές, κανόνες, νήμα της στάθμης και διαβήτες, που τους βοηθούσαν στην κανονικοποίηση των πλευρών. Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουμε από ανάγλυφα, κυρίως επιτύμβια (σε τάφους), που απεικονίζονται  τα περισσότερα από τα εργαλεία που προαναφέρθηκαν. 

Για την τοποθέτηση των λίθων είχαν επινοήσει τις τροχαλίες. Η ανάρτηση του λίθου σε αυτές γινόταν με σχοινιά. Η ασφάλισή του κατά την ανύψωση και καταβίβαση επιτυγχανόταν με δύο κύρια συστήματα: Το ένα ήταν ο λύκος και το άλλο ο καρκίνος. Στο μεν πρώτο, μεταλλικά βύσματα γέμιζαν οπές στο μέσον του λίθινου στοιχείου, ενώ στο δεύτερο μια μεταλλική δαγκάνα έμπαινε σε οπές πάλι, κατάλληλα λαξευμένες ώστε να συγκρατούν το εκάστοτε βάρος. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις λάξευαν αυλάκια, σχήματος ύψιλον ή ανεστραμμένου πι, στην αθέατη πλευρά των λίθων και από εκεί περνούσαν τα σχοινιά.

Γνωρίζατε ότι:

Για να επιτευχθεί η τέλεια αρμογή των λίθων και να μην υπάρχει το παραμικρό κενό μεταξύ τους θα απαιτούνταν πολύ κοπιώδης εργασία με αμφίβολα αποτελέσματα. Όμως, οι τεχνίτες της περιόδου είχαν επινοήσει μία απλή αλλά έξυπνη λύση. Λάξευαν τέλεια τρεις ή τέσσερις άκρες στον λίθο, στην πλευρά που θα ακουμπούσε με τον άλλο, δημιουργώντας μία ζώνη λείας επιφάνειας, το λεγόμενο περιταίνιο. Την υπόλοιπη επιφάνεια την διαμόρφωναν πολύ πρόχειρα κι έτσι είχαν διπλό όφελος: από την μία εξοικονομούσαν χρόνο και από την άλλη πετύχαιναν τέλεια εφαρμογή, γιατί είναι πιο εύκολο να συνταιριάξεις μια μικρή επιφάνεια, από ότι μία μεγαλύτερη.

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΑΛΛΑ ΝΕΑ

18.10.2021
thumb

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στο πέρασμα των αιώνων. Στοιχεία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
18.10.2021
thumb

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ - ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ;

Ο σχεδιασμός νέων χώρων και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων, μέσω της εφαρμογής ταχύτερα αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, θεωρείται μια σημαντική πρόκληση για την αρχιτεκτονική του μέλλοντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
13.9.2021
thumb

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Οι άνθρωποι δημιουργούν τις καλές τέχνες από την αυγή της ανθρωπότητας, ξεκινώντας με εικόνες θηραμάτων που βρέθηκαν σε σπηλιές σε όλο τον κόσμο, από τη Γαλλία έως την Ινδονησία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
13.9.2021
thumb

ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΑΠΟ 5 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ

Μπείτε στο ρόλο του προφήτη και προβλέψτε πώς βλέπετε την πόλη του μέλλοντος σε 50 χρόνια; Πώς θα είναι η αρχιτεκτονική τότε;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ