ETEM Logo
ETEM Logo
Κλείσιμο
23.4.2019

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου, η Ημέρα της Γης γιορτάζει την επέτειο της γέννησης του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος απο το 1970. Σήμερα, η πρωτοβουλία είναι η μεγαλύτερη μη θρησκευτική γιορτή που έχει ονομαστεί η «Εβδομάδα της Γης» και αποτελεί μια επταήμερη εκδήλωση που εστιάζει στον πλανήτη και τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Προέλευση του οικολογικού κινήματος

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι πολίτες των ΗΠΑ συνειδητοποίησαν σταδιακά τις συνέπειες της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Το "Silent Spring" της Rachel Carson, το μπεστ σέλερ από το 1962 έθεσε το θέμα των επικίνδυνων επιπτώσεων των φυτοφαρμάκων στις αμερικανικές αγροτικές περιοχές. Το βιβλίο πούλησε περισσότερα από 500.000 αντίτυπα σε 24 χώρες και ξεκίνησε το σημείο καμπής - αυξημένη ευαισθητοποίηση και ανησυχία για τους ζωντανούς οργανισμούς, το περιβάλλον και τους δεσμούς μεταξύ ρύπανσης και δημόσιας υγείας.

Αργότερα εκείνη τη δεκαετία - μια καταστροφική πυρκαγιά στον ποταμό Cuyahoga - ρίχνει φως στο πρόβλημα της διάθεσης χημικών αποβλήτων. Μέχρι τότε, η διατήρηση των φυσικών πόρων του πλανήτη δεν είναι μέρος της εθνικής πολιτικής ατζέντας και ο αριθμός των ακτιβιστών των ΗΠΑ που αφιερώνονται σε ζητήματα μεγάλης κλίμακας όπως η βιομηχανική ρύπανση είναι ελάχιστος. Τα φυτά αντλούν ρύπους στον αέρα, επικίνδυνα απόβλητα απορρίπτονται σε λίμνες και ποτάμια με μικρή νομική ισχύ. Μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ γνωρίζει για την ανακύκλωση.

Η ιδέα για την πρώτη Ημέρα της Γης

Η ιδέα μιας εθνικής ημέρας που εστιάζει σε περιβαλλοντικά ζητήματα έρχεται στον ιδρυτή της Ημέρας της Γης, Gaylord Nelson, γερουσιαστή του Ουισκόνσιν. Αυτό συμβαίνει αφού παρακολουθεί την καταστροφή μαζικής πετρελαιοκηλίδας στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια. Ο γερουσιαστής Nelson ανακοινώνει την ιδέα μιας «εθνικής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας» σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και προσελκύει συγγραφείς όπως ο Pitt McClells, ο Ρεπουμπλικανός Κογκρέσος και ο Denis Hayes του Χάρβαρντ ως Εθνικός Συντονιστής. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει περισσότερους από 85 εθελοντές για την προώθηση επερχόμενων εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους για να δείξουν τη δέσμευσή τους στον πλανήτη. Χιλιάδες κολέγια και πανεπιστήμια διοργανώνουν διαμαρτυρίες ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η Ημέρα της Γης - το 1970 επιτυγχάνει την ενοποίηση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατών, πλούσιων και φτωχών, διαφορετικών οργανώσεων, μαθητών και άλλων εθελοντών που μαζί υλοποίησαν διάφορες δραστηριότητες που υποστηρίζουν τη διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας στον πλανήτη.

Το 1990, μια ομάδα οικολογικών ηγετών στράφηκε στον Dennis Hayes με αίτημα να οργανώσει μια άλλη μεγάλη εκστρατεία. Αυτή τη φορά, η Ημέρα της Γης γίνεται παγκόσμια, κινητοποιώντας ένα ρεκόρ 200 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 141 χώρες και θέτοντας περιβαλλοντικά ζητήματα στην παγκόσμια σκηνή. Η Ημέρα της Γης το 1990 έδωσε τεράστια ώθηση στις προσπάθειες ανακύκλωσης παγκοσμίως.

Ημέρα της Γης σήμερα

Μετά από δεκαετίες επιτυχημένων πρωτοβουλιών, το Earth Day φτάνει στην τρέχουσα κατάσταση της μεγαλύτερης γενικής εκστρατείας στον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει ετησίως περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Η Ημέρα της Γης είναι επίσης μια μέρα δράσης που αλλάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά και προκαλεί αλλαγές στην πολιτική.

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΑΛΛΑ ΝΕΑ

31.5.2021
thumb

ΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ Η ΟΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΕΠΤΥΝΣΕΙΣ

Θέλουν ίσως να δώσουν στο κτίριο μία δυναμική, να το κάνουν πιο ελαφρύ και να δώσουν στο μάτι την εντύπωση ότι ανυψώνεται προς τα πάνω, δημιουργώντας μία αίσθηση υπερβατική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
21.5.2021
thumb

ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Από τη στιγμή της σύλληψης μιας ιδέας, η ETEM βοηθά ιδιώτες, επενδυτές, αρχιτέκτονες και μηχανικούς, να καθορίσουν τις προδιαγραφές του έργου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
5.5.2021
thumb

ETEM: ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΜΙΣΟΥ ΑΙΩΝΑ

Η ΕΤΕΜ δεν βρίσκεται απλά στο σπίτι σας, αλλά όπου υπάρχει ένα παράθυρο, αναφέρει ο κ. Ιωάννης Χρυσάφης, Διευθυντής Οperations & Μarketing της εταιρείας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
5.5.2021
thumb

ΕΤΕΜ : ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

Το όνομα της είναι συνώνυμο με την πρωτοπορία, την καινοτομία και τις σύγχρονες εφαρμογές, που καλύπτουν και τις πιο υψηλές απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ