CASA VICENS – ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ GAUDI

07/20/2021
CASA VICENS – ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ GAUDI

Το πρώτο έργο του διάσημου ισπανού αρχιτέκτονα Antonio Gaudi, Casa Vicens (casavicens.org), έγινε γρήγορα ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία στη Βαρκελώνη. Το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στις 16 Νοεμβρίου 2017 και την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, το επισκέφτηκαν σχεδόν 43.000 άτομα.

Το αξιοθαύμαστο κτίριο 15 δωματίων θα διατηρήσει τον αρχικό του σχεδιασμό και διακόσμηση σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα. Το μουσείο θα ανοίξει επίσημα τον Οκτώβριο του 2017 και θα παρουσιάσει πρωτότυπα εκθέματα σχεδιαστικών έργων του Γκαουντί. Μεταξύ των μοναδικών του εσωτερικών τειχων,θα εκτίθενται μόνιμες και εποχικές εκθέσεις.

Η κατασκευή του Casa Vicens πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 1883-1885, το σπίτι σχεδιάστηκε για τη θερινή κατοικία του πλούσιου τοπικού επιχειρηματία Manuel Vicens. Το 1899, πούλησε το σπίτι στην οικογένεια Jover, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες του οικήματος για περισσότερο από έναν αιώνα. Το 2007 το Casa Vicens διατέθηκε προς πώληση. Το 2014, το κτίριο αγοράστηκε από την ιδιωτική οικογενειακή τράπεζα επενδύσεων MoraBanc με την πρόθεση να μετατραπεί σε μουσείο.

Το κτίριο είναι ενδιαφέρον όχι μόνο επειδή σχεδιάστηκε από τον Antonio Gaudi, αλλά είναι επίσης γνωστό ως ένα από τα πρώτα μοντέλα του μοντέρνου στιλ στην αρχιτεκτονική.

Σε αντίθεση με οτιδήποτε χτίστηκε νωρίτερα στην Καταλονία, το Casa Vicens του Γκαουντί έδειξε απροσδόκητες ερμηνείες των Καταλονικών κατασκευαστικών παραδόσεων μέσω διακοσμητικών και συμβολικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης χρήσης χρωμάτων και ψηφιδωτών. Η διαρρύθμιση του κτιρίου αντικατοπτρίζει τη δημιουργική ελευθερία που θα γίνει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της καριέρας του Antonio Gaudi ως αρχιτέκτονα. Το σπίτι δημιουργήθηκε στην αισθητική του Catalonian Art Nouveau και αποτελεί παράδειγμα της αισθητικής ανανέωσης της τέχνης και της αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα.

Μια σημαντική αποκατάσταση ξεκίνησε με την ιδέα ότι το Casa Vicens θα γίνει μουσείο τον Απρίλιο του 2015. Η αποκατάσταση του κτιρίου περιελάμβανε μια διεξοδική ανασκόπηση καθενός από τα κεραμικά του στοιχεία και την αντικατάσταση των πρωτοτύπων από αναπαραγωγές χρησιμοποιώντας τη μοναδική τεχνολογία Trepa. Η ίδια τεχνική χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από έναν αιώνα πριν από τον Γκαουντί για την κατασκευή του Casa Vicens.

Ο δημιουργικός τρόπος του Antonio Gaudi συνθέτει το βυζαντινό στιλ, νεογοτθικό, μπαρόκ, στοιχεία του αραβικού πολιτισμού και, φυσικά, την εθνική καταλανική αρχιτεκτονική. Μια τέτοια περίεργη καλλιτεχνική μέθοδος δεν έχει διαδοθεί ευρέως στην αρχιτεκτονική, αλλά στη συνέχεια γίνεται η επαγγελματική κάρτα όχι μόνο της καταλανικής αλλά και της ισπανικής αρχιτεκτονικής. Και ο Antonio Gaudi παραμένει ο δημιουργός που κατάφερε να αποκαλύψει το σύγχρονο αρχιτεκτονικό πρόσωπο της ισπανικής πρωτεύουσας.

168
Share